Een meisje zwaait met een witte vlag. Daarmee symboliseert zij hoop. Hoop op een nieuwe toekomst in een nieuw land voor de Indische gezinnen. Het kan ook hoop betekenen voor een volk dat haar zelfstandigheid kreeg en een nieuwe toekomst op moest bouwen.
Twee jongens, de een Indisch en de ander Nederlands, zitten in 1963 gebroederlijk op een stoeprand en symboliseren het naast en met elkaar leven van de twee gemeenschappen. De sporen van de bouw, in de vorm van zand en grint, zijn nog te zien.
Ook de melkwagen vormt een tijdsbeeld. Het gebruikte batikmotief herinnert aan Nederlands-Indië en Indonesië.
De muurschildering is gemaakt door kunstenaar Sidney Waerts, (Lelystad, 1976) die zich, na een carrière in de reclamewereld, toelegde op het maken van schilderijen en sculpturen die werden geëxposeerd in binnen- en buitenland. Daarna creëerde hij tientallen muurschilderingen, die onder andere in Amsterdam, Doesburg, Hoofddorp, Haarlem en zelfs in Los Angeles en Eugene in de Verenigde Staten te zien zijn.
Zijn Indische roots en het feit dat hij zelf opgroeide in een nieuwbouwwijk in Lelystad, gaven hem voldoende inspiratie voor dit bijzondere project. Zijn stijl omschrijft hij als ‘fotorealistisch in combinatie met expressieve abstractie’.
Bekijk de Instagram van Sidney Waerts
Sidney liet zich bijstaan, in een meester-gezel verhouding, door de talentvolle, jeugdige, graffiti artieste Senne Weijsters (Leeuwarden, 2009). Ook bij haar stroomt Indisch bloed door de aderen.
© muurkunstwerkschepenbuurt.nl | Alle rechten voorbehouden.